Viimeisimmät artikkelit

Allergisuus
Siitepölyallergia riivaa lähes koko kesän
by Sara/ on 04 Apr 2024

Siitepölyallergia riivaa lähes koko kesän

Arvion mukaan suomalaisista on noin 20 % allergisia siitepölylle. Tätä kirjoittaessa eletään huhtikuun alkua, joten siitepölyallergia ei vielä ole kiusaamassa, mutta pitkälle ei tarvitse mennä, kun ensimmäisiä oireita alkaa tulla. Siitepölyallergia oireet tuntuvat tavallisesti nuhana, mutta pahimmillaan ne aiheuttavat myös oireita keuhkoihin. Miten tästä ja tulevasta kevään tulosta selviää kunnialla? Siitepölyallergia ja sen aiheuttajat Siitepölyallergia on kieltämättä varsin kiusallinen vaiva eikä se mene ohi kevään mittaan vaan pahimmillaan oireita on loppukesään asti.

Allergisuus
Nenän tukkoisuus yöllä
by Sara/ on 08 Feb 2024

Nenän tukkoisuus yöllä

Heräätkö sinä usein yöllä ja tunnet, että nenäsi on tukossa? Et todellakaan ole ainoa ja varsinkin allergisille sekä astmaatikoille se on varsin normaalia. Silti nenän tukkoisuus yöllä on varsin ikävä vaiva ja yleensä ensimmäisenä tulee mieleen, milloin on viimeksi vaihtanut lakanat ja aiheuttavatko ne jonkinlaisen reaktion. Muitakin syitä on, joten perehdytään aiheeseen hiukan tarkemmin. Nenäsykli ja nenän tukkoisuus yöllä Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin nenän tukkoisuus yöllä. Toinen mahdollisuus on se, että vain toinen sierain on tukossa ja toinen on auki.

Allergisuus
Mistä johtuu äkillinen ihottuma aikuisella
by Sara/ on 19 Nov 2022

Mistä johtuu äkillinen ihottuma aikuisella

Toisinaan iholle ilmestyy kuin tyhjästä suorastaan piinaava ihottuma eikä itse sille keksi suoraan mitään syytä. Terve aikuinen, joka ei koskaan ole sairastanut mitään ihottumaa, saattaa olla tilanteesta jopa hiukan levoton. Yksi näistä ikävistä vaivoista on nokkosihottuma, mutta myös muita vaihtoehtoja on. Äkillinen ihottuma aikuisella voi aiheutua myös jostakin viruksesta. Onkin todettu, että aikanaan sikainfluenssa ja nyttemmin myös koronavirus ovat aiheuttaneet joillekin ihoon reaktioita. Joskus ikäviä ongelmia aiheuttaa syyhypunkki. Mitä näistä on hyvä tietää?

Allergisuus
Onnistuuko punajäkälän hoito kotikonstein?
by Sara/ on 10 Aug 2022

Onnistuuko punajäkälän hoito kotikonstein?

Punajäkälää pidetään autoimmuunitautina. Se voi oireilla iholla tai limakalvoilla tai molemmilla yhtaikaa. Diagnoosi tulisi saada ihotautilääkäriltä, koska taudin tunnistaminen ei ole itsestään selvää. Punajäkälän hoito kotikonstein tukee lääkärin määräämää hoitoa. Punajäkäläihottuma on vaaraton, mutta aiheuttaa usein ikävää kutinaa iholla ja raapiminen pahentaa ihottumaa. Tyypillisiä alueita ihottumaläiskille ovat nilkat, ranteet ja alaselkä. Suun limakalvoilla punajäkälä aiheuttaa aristusta ja limakalvon muutoksia tulisi seurata, koska joskus harvoin muutokset voivat äityä pahanlaatuisiksi. Intiimialueen limakalvoilla punajäkälä aiheuttaa kutinaa ja kirvelyä.

Allergisuus
Buteyko menetelmä astman hoidossa
by Sara/ on 19 Jun 2022

Buteyko menetelmä astman hoidossa

Buteyko menetelmä on ukrainalaissyntyisen lääkärin Konstantin Buteykon kehittämä metodi, josta moni astmaatikko on saanut paljon apua sairauden hoidossa. Buteyko esimerkiksi pohti metodia kehittäessään, että jos hengitysvolyymi suurenee aina sairauden edetessä, voitaisiinko asetelma kääntää toisinpäin. Hän testasi tätä itsellään ja sai pienennettyä hengitysvolyyminsa normaalille tasolle, sekä muun muassa normalisoitua verenpaineensa. Hänen havaintonsa saivat hänet omistautumaan hengittämisen tutkimiselle koko ammattiuransa ajaksi, eli vuosikymmeniksi. Mikä on Buteyko menetelmä? Buteyko-menetelmä sisältää hengitysharjoituksia. Niiden menestyksekkäiden tulosten vuoksi tämä menetelmä on saanut esimerkiksi Iso-Britannian terveysviranomaisten virallisen hyväksynnän astman täydentävänä hoitomuotona.

Allergisuus
Allerginen reaktio lääkkeestä
by Sara/ on 29 Dec 2021

Allerginen reaktio lääkkeestä

Joskus saattaa tulla lääkkeen ottamisen jälkeen yllätyksenä, että saa joko kivuliasta turvotusta tai jonkinlaisia iho-oireita, mille ei aluksi ole mitään järkevää selitystä. Kyseeseen voi tulla allerginen reaktio lääkkeestä, jota ei välttämättä edes ensin itsekään ymmärrä. Tällaisessa tilanteessa on kuitenkin lääkkeen käyttö keskeytettävä ja otettava yhteyttä hoitavaan lääkäriin. Millaisia oireita lääkeyliherkkyydestä voi saada ja miten niitä hoidetaan? Hoito riippuu aina siitä, kuinka vakavia oireet ovat ja siitä, kuinka nopeasti ne tulevat lääkkeen ottamisen jälkeen.

Allergisuus
Kausi-influenssa
by Sara/ on 29 Dec 2021

Kausi-influenssa

Kausi-influenssa vaivaa suomalaisia vuosittain. Sitä esiintyy joka vuosi aaltomaisina epidemioina ympäri maailman. Suomeen se saapuu usein marraskuun paikkeilla ja influenssaa esiintyy aina maaliskuulle saakka. Pandemiasta puhutaan vasta silloin, kun tauti esiintyy tavallista suuremmalla määrällä väestöä ja on tavallista influenssaa rankempi. Tavallista influenssaa on kuitenkin hankala erottaa flunssasta, eikä siihen kykene edes lääkäri ilman laboratoriotestejä. Influenssaa epäillään yleensä vasta silloin kun paikkakunnalla esiintyy sitä enemmän. Millaiset oireet kausi-influenssa aiheuttaa? Kausi-influenssan oireita on vaikea erottaa tavallisen flunssan oireista.

Allergisuus
Huuliherpes
by Sara/ on 14 Oct 2021

Huuliherpes

Huuliherpes on yskänrokko nimelläkin tunnettu herpes simplex -viruksen aiheuttama tauti. Vaikka noin 90% aikuisista onkin joskus saanut tartunnan, eivät kaikki oireile koskaan sen vuoksi. Virus kuitenkin jää elimistöön asumaan ja on mahdollista, että oireitakin ilmenee jossain vaiheessa elämää. Virus voi aktivoitua esimerkiksi flunssan, stressin tai jopa auringonpaisteen vuoksi. Sitä ei kuitenkaan voi ennaltaehkäistä, joten elämää sen vuoksi ei kannata rajoittaa. Huuliherpes ja sen hoito Jos päällä on pitkittynyt tai muutoin paha huuliherpes, on syytä lähteä näyttämään sitä lääkärille.

Allergisuus
Astman hoito kotikonstein tukee hyvää elämää sairauden kanssa
by Sara/ on 12 Sep 2021

Astman hoito kotikonstein tukee hyvää elämää sairauden kanssa

Astman hoidossa keskitytään usein lääkehoitoon, mutta on tärkeää muistaa keskeinen asia jonka voi itse toteuttaa eli hyvä astman hoito kotikonstein. Astmaa sairastavan tulee saada tietoa sairaudestaan ja lääkkeiden vaikutuksista oireisiin, jotta hän osaa toimia oikein astmaoireiden pahentuessa. Säännöllinen astmalääkkeen käyttö myös oireettomana aikana, avaavan lääkkeen tarpeen seuranta ja tarpeen tullen PEF-mittarilla tehtävät uloshengityksen huippuvirtauksen mittaukset kuuluvat hyvään astman omahoitoon. Astman hoito kotikonstein perustuu hengityselimistön toimintakyvystä huolehtimiseen Astmaa sairastava saa helposti hengitystieoireita, jotka johtuvat erilaisten ärsykkeiden vaikutuksesta keuhkoputkien limakalvoon.

Allergisuus
Astman hoito kotikonstein
by Sara/ on 07 Sep 2021

Astman hoito kotikonstein

Astman hoito kotikonstein voi olla toimiva lisäkeino astman hoitoon. Lääkärin määräämiä lääkkeitä ei silti pidä koskaan lopettaa ilman lääkärin lupaa, vaikka kotikonsteja kokeilisikin. Lisäksi joidenkin keinojen kohdalla voi olla hyvä kysyä ensin lääkärin mielipidettä. Useiden lääkkeiden lisäksi astman hoidossa ovat tärkeitä tietenkin etenkin terveet elämäntavat, kuten tupakoimattomuus, liikunta, ja terveellinen ruokavalio. Hengityssuojaimista voi myös olla apua etenkin pölyisissä tai kemikaaleilla altistavissa tiloissa. Astman hoito kotikonstein kurssien avulla Astman itsehoito sisältää monissa maissa Buteyko -menetelmän.

Allergisuus
Lääkeaineallergia
by Sara/ on 09 Jul 2021

Lääkeaineallergia

Lääkeaineallergia eli lääkeyliherkkyys voi syntyä kahdella eri tavalla, joko allergisella mekanismilla tai ei-allergisella. Reaktion voi aiheuttaa lääkkeistä mikä tahansa, mutta useimmiten siihen ovat syynä tulehduskipu-, syöpä-, mikrobi- tai epilepsialääkkeet. Oireena on yleensä ihottuma, mutta siihen voi liittyä myös kuumeilua sekä nivelkipuja. Ihottumana se muistuttaa mitä tahansa ihottumaa, joten sitä ei heti ulkonäön mukaan voi varmuudella sanoa lääkkeen aiheuttamaksi. Lääkeaineallergia ilmenee monentyyppisenä ihottumana Lääkeihottuma voi olla varsin monenlaisessa muodossa. Saman lääkkeen aiheuttama ihottuma voi näkyä eri ihmisillä täysin eri tavalla.

Allergisuus
Siitepölyallergia viidesosalla suomalaisista
by Sara/ on 19 Jun 2021

Siitepölyallergia viidesosalla suomalaisista

Siitepölyallergia on varsin yleinen suomalaisten keskuudessa. Noin 20 prosenttia suomalaisista ovat allergisia siitepölylle. On hyvä muistaa, että eri vuodenaikoihin oireita aiheuttavat eri kasvilajit. Lehtipuut aiheuttavat oireita kevään ja alkukesän aikana, keskellä kesää heinäkasvit pölyttävät eniten. Vielä viimeiseksi pujo pölyttää loppukesästä. Suurin osa siitepölyallergisista saavat oireita lehtipuiden ja heinien siitepölystä. Pujon siitepölystä oireita saa vain osa. Siitepölyallergia ja ilmaston lämpiäminen Siitepölykautta on pidentänyt ilmaston lämpeneminen. Lisäksi lehtipuiden määrä on lisääntynyt, mikä lisää kokonaista siitepölymäärää.

Allergisuus
Eksanteema voi aiheutua lääkeaineesta
by Sara/ on 01 Apr 2021

Eksanteema voi aiheutua lääkeaineesta

Eksanteema on ihottuma, joka liittyy infektiotautiin, lääkeaineyliherkkyyteen tai rokkoihottumaan. Nämä ongelmat ilmenevät useammin atooppisen ihon omaavalla henkilöllä kuin niillä, jotka eivät siitä kärsi. Atooppinen iho on yleinen ilmiö, joka on lievässä muodossa vain kuivaa ihoa. Tällöin iho oireilee vain ajoittain ja yleensä talvisin. Se, miten ihottuma voidaan todeta esimerkiksi lääkeaineen aiheuttamaksi, on vaikea todentaa. Samankaltaisia oireita voi olla myös ilman lääkitystä. Johtuuko eksanteema allergiasta? Eksanteema voi aiheutua useista tekijöistä eikä sille ole yleensä vain yhtä nimittäjää.

Allergisuus
Äkillinen ihottuma – mitä ihmettä?
by Sara/ on 04 Feb 2021

Äkillinen ihottuma – mitä ihmettä?

Nokkosihottuman oireet voivat yllättää aivan kenet tahansa. Äkillinen ihottuma saattaa iskeä vain kerran elämässä tai toistua vuosien jälkeen. Siitä kertovat kuitenkin ikävästi kutisevat paukamat, jotka ilmestyvät iholle hetkessä. Ne voivat iholla laajentua yhtenäisiksi laatoiksi. Lyhytkestoisena se kestää tavallisesti vain muutaman päivän tai viikon. Yleistä se on enemmän lapsilla kuin aikuisilla. Sen laukaisevana tekijänä voi olla jokin infektio, esimerkiksi flunssa, mutta myös stressi saattaa antaa sille kiihokkeen. Äkillinen ihottuma aiheuttaa iho-oireiden lisäksi ehkä pahoinvointia tai vatsakipua.