Kausi-influenssa

post thumb
Allergisuus
kirjoittanut Sara/ 29 Dec 2021

Kausi-influenssa

Kausi-influenssa vaivaa suomalaisia vuosittain. Sitä esiintyy joka vuosi aaltomaisina epidemioina ympäri maailman. Suomeen se saapuu usein marraskuun paikkeilla ja influenssaa esiintyy aina maaliskuulle saakka. Pandemiasta puhutaan vasta silloin, kun tauti esiintyy tavallista suuremmalla määrällä väestöä ja on tavallista influenssaa rankempi. Tavallista influenssaa on kuitenkin hankala erottaa flunssasta, eikä siihen kykene edes lääkäri ilman laboratoriotestejä. Influenssaa epäillään yleensä vasta silloin kun paikkakunnalla esiintyy sitä enemmän.

Millaiset oireet kausi-influenssa aiheuttaa?

Kausi-influenssan oireita on vaikea erottaa tavallisen flunssan oireista. Oireina on nuha, yskä, kurkkukipu ja kuume, eli tavalliset hengitystietulehduksen oireet. Kausi-influenssassa nämä oireet ovat kuitenkin tavallista rankemmat, ja esimerkiksi kuume sekä kurkkukipu voivat olla pahempaa laatua kuin tavallisessa flunssassa. Siksi tarjolla on usein kausi-influenssarokote, joka on ilmainen vanhuksille, lapsille sekä pienten lasten vanhemmille.

Influenssassa erilaisten jälkitautien riski on myös suurempi kuin tavallisessa flunssassa. Monet voivat saada influenssan jälkitautina esimerkiksi keuhkokuumeen. Riski jälkitautien saamiseen riippuu aivan omasta kehosta ja sen paranemisesta. Jos keholle annetaan aikaa parantua, ei jälkitauti kovin suurella todennäköisyydellä iske päälle. Jos sairastaa kuitenkin jotain yleiskuntoa heikentävää perussairautta, on riski jälkitaudin saamiselle huomattavasti suurempi.

Kausi-influenssarokote antaa suojaa taudilta

Kausi-influenssa on sen verran kovempi tauti, että siihen kuolee vuosittain lukuisia ihmisiä, erityisesti vanhuksia. Siksi influenssaa vastaan on kehitetty rokote, joka annetaan kaikille riskiryhmään kuuluville, mutta myös lapsille ja lapsiperheille, mikäli he niin haluavat. Rokotuksen voi käydä ottamassa kuka tahansa, mutta muille kuin riskiryhmään kuuluville se on maksullinen. Rokotteen koostumusta vaihdellaan vuosittain sen mukaan, mitä virustyyppiä on liikkeellä milläkin hetkellä.

Rokote koostuu usein kahdesta eri influenssaviruksesta, eli A- ja B-viruksesta, tai lähinnä niiden osista. Jos kausi-influenssa on jokin rokotteen sisältämistä viruksista, rokote auttaa suojaamaan influenssaa vastaan 50-80 prosentin tarkkuudella. Muidenkin rokotteiden suoja on silti noin 30 prosentin luokkaa, eli rokotteesta on joka tapauksessa jonkin verran hyötyä ottajalle.

Kuinka hoitaa influenssaa kotona?

Influenssaa voi oman voinnin mukaan hoitaa kotioloissa. Itseä voi lääkitä oireiden mukaisesti ja kuumetta voi alentaa kuumelääkkeillä. Jos oireet eivät helpota noin viikon kuluessa, tai ne pahenevat huomattavan paljon, tulisi lähteä käymään lääkärissä. Kotihoidossa tärkeintä on kuitenkin se, että saa tarpeeksi lepoa ja välttää fyysisiä rasitteita. Kotona voi levätä, katsoa telkkaria tai ottaa perheenjäsenen kanssa pelattavaksi yksi kasino-korttipeli kunhan oma vointi sen sallii.

Influenssan hoitamiseen on kehitetty erilaisia lääkkeitä, mutta esimerkiksi nuhakuumeeseen ne eivät auta. Nämä lääkkeet ovat saatavilla vain lääkärin määrääminä, eikä niitä voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Jos tauti siis iskee kovemmin päälle, on suositeltavaa käydä lääkärin vastaanotolla. Nykyään kausi-influenssan ja koronan erot ovat hyvin pienet, ja korona on myös yksi kausi-influenssoista, joka on muuttunut pandemiaksi asti.

Kuinka ehkäistä kausi-influenssa?

Influenssaa voi yrittää ehkäistä omilla toimilla, kuten säännöllisellä käsien pesulla. Normaalisti se tarttuu muihin hengitystie-eritteiden välityksellä, joten myös maskin käyttäminen julkisissa paikoissa vähentää riskiä influenssan saamiseen. Tartunnan saamisen jälkeen oireet alkavat korkeintaan viikon kuluttua, ja niihin liittyvät tavalliset hengitystieinfektion oireet, kuten yskä ja kurkkukipu, mutta ei kuitenkaan äkillinen ihottuma.

Tartunnan saaneet voivat tartuttaa muita jo päivän tai kaksi ennen varsinaisten oireiden alkua. Kun oireet ovat alkaneet, he tartuttavat yhdestä kolmeen päivää. Aikuiset tartuttavat muita noin viiden päivän ajan, ja lapset jopa seitsemän päivän ajan.

Jos kausi-influenssa tulee päälle, tulisi yrittää pysytellä kotona niin kauan, kunnes oireet helpottavat. Näin ei tartuta muita esimerkiksi työpaikalla tai koulussa. Jos töihin tai kouluun sitten palaa ennen flunssaoireiden loppumista, tulisi muistaa yskiä oikein sekä pestä käsiä ahkerasti. Urheilua tai muuta fyysisesti raskasta tekemistä tulisi yrittää välttää niin kauan, että tauti alkaa olemaan paranemaan päin.