Siitepölyallergia riivaa lähes koko kesän

post thumb
Allergisuus
kirjoittanut Sara/ 04 Apr 2024

Siitepölyallergia riivaa lähes koko kesän

Arvion mukaan suomalaisista on noin 20 % allergisia siitepölylle. Tätä kirjoittaessa eletään huhtikuun alkua, joten siitepölyallergia ei vielä ole kiusaamassa, mutta pitkälle ei tarvitse mennä, kun ensimmäisiä oireita alkaa tulla. Siitepölyallergia oireet tuntuvat tavallisesti nuhana, mutta pahimmillaan ne aiheuttavat myös oireita keuhkoihin. Miten tästä ja tulevasta kevään tulosta selviää kunnialla?

Siitepölyallergia ja sen aiheuttajat

Siitepölyallergia on kieltämättä varsin kiusallinen vaiva eikä se mene ohi kevään mittaan vaan pahimmillaan oireita on loppukesään asti. Useimmiten allergian syylliset ovat koivu ja leppä sekä heinät ja pujo. Havupuut eivät aiheuta oireita juurikaan oireita eivätkä myöskään muut lehtipuut kuin äsken mainitut.

Lisäksi oireet voivat lisääntyä myös siksi, että tuuli tuo siitepölyä ilman mukana muista maista. Suomalaiset voivat reagoida varsin vahvasti myös Viron siitepölyihin, jos keväällä tai kesällä tuuli on kova. Välillä tuntuukin, että keväällä olisi parempi olla sisällä, sulkea ikkunat sekä vetäytyä viihteen pariin, jossa nopeat kasinot saisivat edes hetkeksi unohtamaan tukkoisen nenän.

Millaisia ovat siitepölyallergia oireet?

Monilla allergisilla siitepölyallergia oireet alkavat nenästä. Se on tukkoinen, aivastuttaa sekä vuotaa. Useimmille siitepölyallergia ei tule yllätyksenä, joten siihen osaa valmistautua jo etukäteen. Oireet tunnistaa varsin hyvin, sillä ne eroavat normaalista nuhasta hyvin selvästi.

Nenän lisäksi usein myös silmät reagoivat siitepölyyn. Ne ovat silloin punaiset, kutiavat sekä vuotavat. Olo on kieltämättä varsin tukala, sillä koko ajan tekisi mieli hinkata niitä. Vakavimmissa tapauksissa niistä valuu rähmää.

Tämän kaiken lisäksi astma ja allergia voivat kulkea rintarinnan, joten oireiden vakavuus riippuu myös siitä, onko astmaa vai ei. Astma tuo tukkoisuuden takia hengenahdistusta, joten silloin on syytä käyttää lääkärin määräämiä lääkkeitä.

Mitkä tuotteet helpottavat oireita?

Nenäsumutteet ovat toimiva ratkaisu silloin, kun on tukkoisuutta nenässä. Tärkeintä on seurata lääkepakkauksessa annettuja ohjeita sekä käyttää lääkettä riittävän pitkään ja säännöllisesti.

Siitepölyallergia aiheuttaa usein myös nenän kuivumista ja pientä verenvuotoa, joten silloin on hyvä käyttää myös niin sanottua nenäöljyä. Se auttaa hoitamaan nenän limakalvoja. Jos samaan aikaan käyttää sumutetta, on huomioitava, että ne laittaa ensin ja vasta sen jälkeen nenäöljy.

Antihistamiinitabletit ovat monille tuttuja, sillä ne auttavat paremmin limaneritykseen sekä aivasteluun. Niitä voi käyttää joko säännöllisesti tai tarpeen mukaan. Nämä lääkkeet saattavat aiheuttaa väsymystä, joskin nykyisten lääkkeiden kanssa se on huomattavasti vähentynyt verrattuna aikaisempiin vuosiin.

Siitepölyallergia helpottaa huolehtimalla kodista

Siitepölyaikana ei kannata petivaatteita tuulettaa tai kuivattaa ulkona, koska ne tekevät siitepölyallergiasta kärsivän elämään lisää hankaluutta. Koti on syytä myös siivota tarkasti kerran viikossa.

Jokainen tietää, että ulkoilu piristää, mutta se pitäisi ajoittaa joko aamuun tai iltamyöhään. Välittömästi sateen jälkeen on hyvä ulkoilla, sillä hetken aikaa on erittäin raikas ilma eivätkä siitepölyt ole välittömästi ilmassa.

Koneellinen ilmanvaihto on kaikkein paras, sillä silloin ei tarvitse ikkunoita pitää auki. Hiukkassuodattimet auttavat jonkin verran tuuletusikkunoissa tai ulkoilmaventtiileissä. Siitepöly ei silloin pääse suoraan sisään.

Siitepölyn määrä vaihtelee päivittäin

Allergiset ovat huomanneet, että siitepölyn määrä vaihtelee ilmassa päivittäin, jolloin toisinaan siitepölyallergia ei vaivaa samalla tavoin. Aurinkoisella tai tuulisella ilmalla siitepölyä on enemmän ja silloin luonnollisesti ongelmat kasaantuvat. Ei siis ole mikään ihme, että allergiset toivovat usein sitä, että joka yö sataisi vettä, että ilma raikastuisi.

Hyvällä lääkityksellä ja reagoimisella oikea aikaisesti siitepölyallergia pysyy kurissa eikä siitä tule kovin tukalaa, vaikka se jatkuukin keväästä loppukesään. Talvi sopii allergiselle hyvin, sillä silloin kasvit talvehtivat eivätkä vielä pölytä.