Astman hoito kotikonstein tukee hyvää elämää sairauden kanssa

post thumb
Allergisuus
kirjoittanut Sara/ 12 Sep 2021

Astman hoito kotikonstein tukee hyvää elämää sairauden kanssa

Astman hoidossa keskitytään usein lääkehoitoon, mutta on tärkeää muistaa keskeinen asia jonka voi itse toteuttaa eli hyvä astman hoito kotikonstein. Astmaa sairastavan tulee saada tietoa sairaudestaan ja lääkkeiden vaikutuksista oireisiin, jotta hän osaa toimia oikein astmaoireiden pahentuessa. Säännöllinen astmalääkkeen käyttö myös oireettomana aikana, avaavan lääkkeen tarpeen seuranta ja tarpeen tullen PEF-mittarilla tehtävät uloshengityksen huippuvirtauksen mittaukset kuuluvat hyvään astman omahoitoon.

Astman hoito kotikonstein perustuu hengityselimistön toimintakyvystä huolehtimiseen

Astmaa sairastava saa helposti hengitystieoireita, jotka johtuvat erilaisten ärsykkeiden vaikutuksesta keuhkoputkien limakalvoon. Tyypillisiä oireita ovat pitkittynyt yskä, limannousu ja hengenahdistus. Oireita aiheuttavia ärsykkeitä ovat allergeenit, erilaiset pölyt, ilman epäpuhtaudet, tupakansavu ja voimakkaat tuoksut. Kylmä ilma ja liiallinen rasitus voivat laukaista oireita. Astmaoireet lisääntyvät helposti hengitystietulehdusten seurauksena.

Siitepölyallergia eli lehtipuiden ja heinäkasvien siitepöly, pujo sekä eläinpöly on tavallinen allergisen nuhan aiheuttaja, joka lisää astmaoireilua. Siitepölykaudella kotikonsteja ovat ulkoiluolosuhteiden huomiointi, tiheä vaatteiden vaihto ja päivittäinen peseytyminen, jottei siitepölyjä kantaudu esim. vuodevaatteisiin. Nenän huuhtelu suolavedellä nenäkannun avulla hoitaa limakalvoja. Sisäilman puhtaudesta voi huolehtia siivoamalla mutta myös ilmanpuhdistajan avulla. Hengityssuojaimen käyttö ulkoiltaessa ja tuuletusikkunoihin laitettavien suodattavien suojien käyttö vähentää hengitettävän siitepölyn määrää.

Elä täyttä elämää astmasta huolimatta

Astmataipumusta ei voida poistaa millään hoidolla, mutta on useita keinoja joiden avulla astman kanssa elämistä voidaan helpottaa. Hyvä fyysinen kunto ja liikunta lisäävät rasituksensietoa hengittämisen suhteen. Ylipainon, samoin kuin tupakoinnin välttäminen ovat perusedellytyksiä hengityselimistön toimintakyvyn parantamiselle. Astmaa ei voida täysin parantaa, mutta astmaa sairastava voi nauttia elämästä eli matkustelusta, lapsen odotuksesta sekä usein myös lemmikeistä kuten muutkin.