Onnistuuko punajäkälän hoito kotikonstein?

post thumb
Allergisuus
kirjoittanut Sara/ 10 Aug 2022

Onnistuuko punajäkälän hoito kotikonstein?

Punajäkälää pidetään autoimmuunitautina. Se voi oireilla iholla tai limakalvoilla tai molemmilla yhtaikaa. Diagnoosi tulisi saada ihotautilääkäriltä, koska taudin tunnistaminen ei ole itsestään selvää. Punajäkälän hoito kotikonstein tukee lääkärin määräämää hoitoa. Punajäkäläihottuma on vaaraton, mutta aiheuttaa usein ikävää kutinaa iholla ja raapiminen pahentaa ihottumaa. Tyypillisiä alueita ihottumaläiskille ovat nilkat, ranteet ja alaselkä. Suun limakalvoilla punajäkälä aiheuttaa aristusta ja limakalvon muutoksia tulisi seurata, koska joskus harvoin muutokset voivat äityä pahanlaatuisiksi. Intiimialueen limakalvoilla punajäkälä aiheuttaa kutinaa ja kirvelyä.

Punajäkälän hoito kotikonstein helpottaa ihon ja limakalvojen oireita

Ihottuman hoito perustuu ihottuma-alueen puhtaana pitämiseen ja kortisonivoiteeseen. Olisi tärkeää pidättäytyä raapimasta, koska raapiminen saa ihottuman pahenemaan ja leviämään. Kortisoni helpottaa kutinaa. Myös kylmäpakkaus voi auttaa. Suun limakalvojen kotihoidossa keskitytään lähinnä siihen, että huolehditaan hyvästä suuhygieniasta ja vältetään limakalvoa ärsyttäviä aineita, kuten sulfaatteja sisältäviä hammastahnoja ja kirveleviä ruoka-aineita. Tomaatin sisältämä lykopeeni saattaa mahdollisesti vähentää suun punajäkälän oireita. Tomaattimehua voi juoda yhden desilitran päivässä muutaman kuukauden ajan tai kauemminkin. Jotkut saavat helpotusta kamomillateen juomisesta.

Punajäkälän aiheuttajaa ei tiedetä. Joskus sen voi laukaista voimakas stressi tai lääkevalmiste. Ne voivat myös pahentaa oireita. Tiedetään, että punajäkälää voi esiintyä esimerkiksi beetasalpaajien sivuvaikutuksena ja myös lääkeaineallergia voi aiheuttaa punajäkälää tai sen tyyppisiä oireita. Lääkehoidon muutoksia ei saa tehdä omin päin vaan siitä tulee keskustella aina lääkärin kanssa. Jos huomaat ihottuman tai limakalvo-oireiden puhkeavan tai pahenevan jonkin tietyn lääkevalmisteen käytön yhteydessä, ota yhteyttä lääkäriin neuvotellaksesi mahdollisesta lääkityksen vaihdosta.

Punajäkälä ei estä elämästä

Oudot uudet oireet tai punajäkälän kroonistuminen aiheuttavat luonnollisesti huolta ja kiusaa. Hyvällä hoidolla oireita saa kuitenkin lievitettyä niin, että ne eivät ole koko ajan mielessä. Parasta kotihoitoa lääkärin määräämän hoidon lisäksi on elää niin kuin punajäkälää ei olisikaan. Se ei tartu. Sitä ei tarvitse hävetä. Tuttavat ymmärtävät, mistä on kyse, kun kerrot siitä heille ja sitten he unohtavat koko asian. Unohda sinäkin aina kun voit. Vähennä stressiä ja tuo elämääsi elementtejä, joista nautit.