Äkillinen ihottuma – mitä ihmettä?

post thumb
Allergisuus
kirjoittanut Sara/ 04 Feb 2021

Äkillinen ihottuma – mitä ihmettä?

Nokkosihottuman oireet voivat yllättää aivan kenet tahansa. Äkillinen ihottuma saattaa iskeä vain kerran elämässä tai toistua vuosien jälkeen. Siitä kertovat kuitenkin ikävästi kutisevat paukamat, jotka ilmestyvät iholle hetkessä. Ne voivat iholla laajentua yhtenäisiksi laatoiksi. Lyhytkestoisena se kestää tavallisesti vain muutaman päivän tai viikon. Yleistä se on enemmän lapsilla kuin aikuisilla. Sen laukaisevana tekijänä voi olla jokin infektio, esimerkiksi flunssa, mutta myös stressi saattaa antaa sille kiihokkeen.

Äkillinen ihottuma aiheuttaa iho-oireiden lisäksi ehkä pahoinvointia tai vatsakipua. Lisäksi siihen voi liittyä sydämentykytyksiä tai hengenahdistusta. Jos sen oireita on pitkään eli yli kuusi viikkoa, voidaankin puhua kroonisesta tai pitkäkestoisesta ihottumasta. Välillä se saattaa olla poiskin, mutta ilmestyy myöhemmin uudelleen.

Mikä avuksi lievitykseen?

Jos jokin allergeeni aiheuttaa äkillisen reaktion, on lääkärin kanssa yritettävä keskustelemalla löytää se ärsyke, mikä siihen on mahdollisesti ollut syynä. Jos oireiden aiheuttaja löytyy, sen ensisijainen hoito on aiheuttajan välttäminen. Valitettavan usein syy jää kuitenkin pimentoon eikä edes toista kertaa tule.

Äkillinen ihottuma, jos se on toistuvaa, saadaan lievitettyä antihistamiinien vaikutuksella. Sitä voi kokeilla ensin ilman reseptiä olevilla tuotteilla ja jos ne eivät auta, on käännyttävä lääkärin puoleen oikean lääkityksen saamiseksi. Oireilu yleensä alkaa silloin, kun sille on kaikkein vähiten tilausta. Se aiheuttaa stressiä ja henkilö saattaa eristäytyä kiusallisten oireiden vuoksi.

Mikä tällaisen äkillisen ihottuman voi aiheuttaa?

Valitettavasti monissa tapauksissa perussyy tilanteen laukaisulle jää tunnistamatta ja varsinkin silloin, jos henkilöllä ei ole taustalla mitään allergiaa. Nokkosihottumassa käynnistäviä tekijöitä on useita:

  • • Lääkkeet tai ruoka-aineet
  • • Pistot, puremat tai infektiot
  • • Fysikaaliset ärsykkeet kuten kylmyys, lämpö, vesi tai aurinko

Ihottuman eteneminen ja hoito

Nokkosihottuman oireet alkavat paukamilla, joita voi olla useita. Nämä paukamat kutiavat ja olo tuntuu sietämättömältä. Tyypillistä on myös, että paukamat saattavat siirtyä iholla toiseen paikkaan joko suhteellisen nopeasti tai vuorokauden sisällä. Se voi myös levitä isoksi, punertavaksi laataksi. Toisinaan se menee nopeasti ohi, jolloin lääkäriä ei edes tarvita.

Nokkosihottuman oireet ovat toisinaan äkillisiä ja jos siihen liittyy turvotusta nielussa, suussa tai kielessä, on lähdettävä päivystykseen. Hoitona ensisijaisen tärkeää on yrittää tunnistaa ärsyke, joka sen käynnistää ja välttää sitä, jos mahdollista. Lääkkeenä käytetään antihistamiineja, jotka uudenlaisina eivät enää väsytä kuten ennen. Lisäksi kortisonia saatetaan käyttää kerta-annoksina hyvin pahassa tapauksessa. Mikäli tilanne jatkuu, se on tutkittava tarkemmin.