Allerginen reaktio lääkkeestä

post thumb
Allergisuus
kirjoittanut Sara/ 29 Dec 2021

Allerginen reaktio lääkkeestä

Joskus saattaa tulla lääkkeen ottamisen jälkeen yllätyksenä, että saa joko kivuliasta turvotusta tai jonkinlaisia iho-oireita, mille ei aluksi ole mitään järkevää selitystä. Kyseeseen voi tulla allerginen reaktio lääkkeestä, jota ei välttämättä edes ensin itsekään ymmärrä. Tällaisessa tilanteessa on kuitenkin lääkkeen käyttö keskeytettävä ja otettava yhteyttä hoitavaan lääkäriin.

Millaisia oireita lääkeyliherkkyydestä voi saada ja miten niitä hoidetaan? Hoito riippuu aina siitä, kuinka vakavia oireet ovat ja siitä, kuinka nopeasti ne tulevat lääkkeen ottamisen jälkeen. Hyvänä nyrkkisääntönä on pidettävä sitä, että tilanne on sitä vakavampi, mitä nopeammin oireet tulevat lääkkeen ottamisen jälkeen. Toisinaan saattaa myös tulla kyseeseen useamman eri lääkkeen yhteisvaikutus, josta reaktio lähtee liikkeelle.

Yleisin oire on ekseema

Varsin yleinen oire silloin, kun allerginen reaktio lääkkeestä tulee, on eksanteema eli pieni punoittava läiskä. Se kestää muutamia päiviä sen jälkeen, kun lääkkeen ottaminen on lopetettu. Vain hyvin harvoin se vaikuttaa useamman viikon ajan. Joissakin tilanteissa lääkkeestä voi myös saada hengitystieoireita. Näitä voivat saada esimerkiksi astmaatikot särkylääkkeistä.

Eksanteema voi kestää parista päivästä jopa neljään viikkoon ja silloin hyvinkin laajat ihoalueet saattavat olla kutiavan ihottuman peitossa. Ihoalueet ovat myös väriltään punakirjavia. Astmaatikkojen hengitysoireet johtuvat usein niin sanotuista ASA -lääkkeistä eli asetyylisalisyylihaposta. Näissä tilanteissa on tärkeää mahdollisimman nopeasti keskeyttää lääkitys ja hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Kuinka yleistä on allerginen reaktio lääkkeestä?

Allergisten reaktioiden yleisyyttä on vähän ongelmallista selvittää eikä siihen ole saatavissa kovinkaan tarkkaa tietoa. Joidenkin arvioiden mukaan noin 5–10 prosenttia on yliherkkiä joko yhdelle tai useammalle lääkeaineelle. Oireiden selvittämiseen vaikuttaa useampien lääkkeiden yhteisvaikutukset, jotka voivat aiheuttaa hyvin monenlaisia oireita. Yleisemmin oireita aiheuttavat kuitenkin tulehduskipulääkkeet sekä antibiootit. On myös muistettava, että aina ongelman aiheuttaja ei välttämättä ole itse lääkeaine vaan se voi olla myös atsoväriaine.

Joissakin tilanteissa ongelmia voi tulla myös UV-säteilyn ja lääkkeiden kanssa. Lääkkeen ja auringon yhteisvaikutuksesta saattaa syntyä allergisen reaktion kaltainen ihottuma. Kun lääkäri määrää lääkettä, kannattaa kysyä, onko mahdollisuus saada allerginen reaktio lääkkeestä tai voiko aurinko tuoda palamisongelmaa lääkkeen käytön yhteydessä. Jos ongelman mahdollisuus on, kannattaa siinä tilanteessa viettää aikaa sisällä ja esimerkiksi lueskella, millaisia ovat kasinobonukset.

Millaisia ihottumia lääkereaktio aiheuttaa?

Lääkeaineallergia on hiukan haasteellista tutkia, koska myös reaktiot voivat olla hyvinkin erilaisia. Toisinaan ne voivat olla rakkuloita, jotka ovat todella punaisia, kutiavia sekä jopa kivuliaita. Tällaisissa tapauksissa rakkula on useimmiten keskellä ja pari punasävyistä rengasta on sen ympärillä. Jos reaktio toistuu, läiskiä tulee lisää ja ne muuttuvat kerta kerralta voimakkaammiksi. Silloin voi myös tulla oireita, jotka muistuttavat punajäkälää.

Pahimmillaan oireet ovat hyvin voimakkaita, jolloin allergisten oireiden lisäksi tulee rytmihäiriöitä sekä hengenahdistusta. Joissakin tilanteissa myös nokkosihottuma voi johtua lääkeaineesta. Se tosin on harvinaisempi, mutta sen voi aiheuttaa penisilliini tai kefalosporiini. Aina ongelmat eivät johdu pelkästään lääkeaineesta tai sen osasta, vaan toisinaan ongelmia aiheuttaa myös lääke sekä itse tulehdus aiheuttavat yhdessä oireita. Ne on pyrittävä välittömästi tutkimaan tarkemmin, jotta oireilu saadaan loppumaan.

Jotkut verenpainelääkkeet voivat aiheuttaa niin sanottua angioödeemaa. Siinä oireena ovat paikallinen turvotus, joka voi tulla huuliin, iholle, nieluun tai kieleen. Tilanne on siinä mielessä erilainen, että lääkettä on saattanut syödä jopa useita kuukausia tai jopa vuosia ennen kuin oireita tulee. Oireet voivat olla hyvinkin vakavia ja siksi niistä on otettava välittömästi yhteyttä lääkäriin.