Toisinaan iholle ilmestyy kuin tyhjästä suorastaan piinaava ihottuma eikä itse sille keksi suoraan mitään syytä. Terve aikuinen, joka ei koskaan ole sairastanut mitään ihottumaa, saattaa olla tilanteesta jopa hiukan levoton. Yksi näistä ikävistä vaivoista on nokkosihottuma, mutta myös muita vaihtoehtoja on. Äkillinen ihottuma aikuisella voi aiheutua myös jostakin viruksesta. Onkin todettu, että aikanaan sikainfluenssa ja nyttemmin myös koronavirus ovat aiheuttaneet joillekin ihoon reaktioita. Joskus ikäviä ongelmia aiheuttaa syyhypunkki. Mitä näistä on hyvä tietää?
Äkillinen ihottuma aikuisella viruksesta
Nokkosihottuma on kiusallinen vaiva ja se saattaa vaivata jopa muutaman viikon. Iho-oire kertoo siitä, että keho taistelee jotakin virusta vastaan. Koronaa on nyt sairastettu eri tavoin parin vuoden ajan ja osa ihmisistä on saanut myös iho-oireita. Ne ovat olleet punoittavia läiskiä ikään kuin iho olisi niiltä osin paleltunut.
Vastaavia oireita oli myös vuosia sitten, kun sikainfluenssa piti väestöä otteessaan. Silloin monelle tehtiin vasta-ainetestejä, mutta ainoa, jota löydettiin, oli influenssa. Tämä kertoo siitä, että aikuinen, jolla ei ole milloinkaan ollut ihon kanssa ongelmia, voi reagoida iho-ongelmilla saadessaan jonkin viruksen.
Usein äkillisen ihottuman aiheuttajaksi näissä tilanteissa epäillään antibioottia tai muuta lääkettä, mutta yhä tavallisempaa on ihon ja kehon reagoiminen itse tautiin. Flunssapotilas ei välttämättä saakaan muita oireita kuin pelkän ihottuman ja silloin on oltava tarkkana, ettei tautia levitä. Ihottuma tarkoittaa sitä, että tauti voi helposti tarttua eteenpäin.
Nokkosihottuma on yleinen oire
Nokkosihottuma eli urtikaria on varsin yleinen oire ja hyvin usein sen varsinainen aiheuttaja jää tuntemattomaksi. Iholle ilmestyy samanlaisia paukamia kuin nokkosen polttamat. Ne voivat olla erikokoisia pienistä parin millimetristä aina jopa 20 senttimetriin. Ne voivat vaihtaa paikkaa ja ne nousevat iholle varsin nopeasti. Toisinaan ne eivät poistu muutaman tunnin tai vuorokauden kuluessa ja silloin kysymyksessä jokin toinen ihosairaus eikä nokkosihottuma.
Jos nokkosihottuma esiintyy rajuna, voi siihen liittyä myös vatsaoireita, mutta harvemmin kuumetta. Lisäksi toiset henkilöt saavat paikallista turvotusta eli angioedeemaa esimerkiksi huuliin, silmäluomiin, kieleen tai raajoihin. Se voi olla usein hyvin kivuliasta. Oireisiin auttaa usein antihistamiini, jota saa apteekista, mutta ne eivät poista kuitenkaan paikallista turvotusta.
Mistään voiteista ei ole apua nokkosihottuman hoidossa, mutta antihistamiinia voi käyttää oireisiin niin kauan kuin niitä on. Lääkäriin on järkevää lähteä siinä vaiheessa, jos ihottuma on kestänyt jo pari kuukautta. Lisäksi, jos iho-oireiden lisäksi on hengenahdistusta, on syytä lähteä hoitoon välittömästi tai jos turvotusta on nielussa, kielessä tai suussa. Nokkosihottuman aikana voi online casino olla mukavaa ja rentouttavaa seuraa, mikäli ei halua lähteä ihmisten ilmoille.
Syyhypunkin aiheuttama äkillinen ihottuma aikuisella
Syyhypunkki aiheuttaa myös ihottumaa, joka kutiaa voimakkaasti. Silloin on kyseessä ihotulehdus, josta on mahdollista päästä eroon itsehoidolla. Punkki kaivautuu ihon alle ja tekee sinne omia käytäviään. Naaras munii ja ulostaa näissä käytävissä, jolloin iho reagoi siihen ja voimakkaaseen kutinaan. On myös huomattavaa, että punkki ehtii elää kehossa pitkäänkin ennen kuin varsinaiset oireet alkavat.
Huomattava oire on todella voimakas kutina sekä iholla voi myös näkyä punkkikäytäviä tai rakkuloita, jotka ovat kuin vesikelloja. Rakkulan sisältä voi myös löytyä elävä punkki. Näitä oireita ei yleensä sekoiteta minkään muun allergisen reaktion kanssa. Atoopikoilla voi esiintyä rakkuloina pompholyx-ihottumaa, mutta se on yleensä tiedossa. Syyhyn oireita voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavalla permetriinivoiteella. Jos itsehoito ei poista oireita, on siirryttävä lääkärin vastaanotolle. Tarkkana on kuitenkin oltava, sillä jotkut iho-oireet kertovat myös vakavasta sairastumisesta.