Astman hoito kotikonstein

post thumb
Allergisuus
kirjoittanut Sara/ 07 Sep 2021

Astman hoito kotikonstein

Astman hoito kotikonstein voi olla toimiva lisäkeino astman hoitoon. Lääkärin määräämiä lääkkeitä ei silti pidä koskaan lopettaa ilman lääkärin lupaa, vaikka kotikonsteja kokeilisikin. Lisäksi joidenkin keinojen kohdalla voi olla hyvä kysyä ensin lääkärin mielipidettä. Useiden lääkkeiden lisäksi astman hoidossa ovat tärkeitä tietenkin etenkin terveet elämäntavat, kuten tupakoimattomuus, liikunta, ja terveellinen ruokavalio. Hengityssuojaimista voi myös olla apua etenkin pölyisissä tai kemikaaleilla altistavissa tiloissa.

Astman hoito kotikonstein kurssien avulla

Astman itsehoito sisältää monissa maissa Buteyko -menetelmän. Se on monille suomalaisille vielä vieras asia. Ukrainalaissyntyisen lääkäri Konstantin Buteykon 1950 -luvulla kehittämä menetelmä korjaa hengitystä, joka puolestaan voi vaikuttaa merkittävästi astmaan ja moneen muuhunkin sairauteen. Tätä hengitystekniikkaa ei kuitenkaan pidä opetella itse vaan ammattilaisen avulla. Suomen useilla paikkakunnilla järjestetään säännöllisesti kursseja hengitystekniikan opettelemiseksi.

Buteyko-menetelmä levisi 1990 -luvulla länsimaihin. Se on monissa maissa jo yleinen hoitokeino astmaan, ja sitä on myös tutkittu astmapotilailla. Menestyksekkäiden tulosten ansiosta menetelmä on esimerkiksi saanut Iso-Britanniassa terveysviranomaisten virallisen hyväksynnän astman täydentävänä hoitomuotona. Suomessa Buteyko -kursseja järjestetään monien eri tahojen toimesta eri paikkakunnilla. Kursseilla opetellaan siis hengitystekniikoita, joita voi kurssin jälkeen käyttää itsenäisesti kotona.

Astman itsehoito oikealla ruokavaliolla

Astman hoito kotikonstein onnistuu etenkin terveellisillä elämäntavoilla, kuten esimerkiksi ruokavalion avulla. Välimeren ruokavalion uskotaan voivat jopa lievittää astmaa tai ainakin se vähentää oireita. Tälle ruokavaliolle tyypillisiä ruoka-aineita ovat kala, vihannekset, hedelmät, pähkinät ja oliiviöljy. Lisäksi liiallisen suolan käyttämistä kannattaa välttää ruokavaliosta riippumatta. Oikealla ruokavaliolla on väliä myös painon kannalta. Ylipainoisilla painon pudotus vähentää oireilua ja lääkkeiden tarvetta.

Astman hoito kotikonstein onnistuu ihan perinteisellä, terveellisellä tavalla. Esimerkiksi jo pelkkä tuttu lautasmalli helpottaa syömään hyvin ja pitämään painon kurissa. Lautasmallissa puolet lautasesta täytetään kasviksilla, neljännes perunalla, riisillä tai pastalla sekä toinen neljännes proteiinilähteellä, kuten kalalla, kanalla tai pavuilla.

Muut kotikonstit astman hoitoon

Astmaatikolle on tärkeää myös pitää koti puhtaana. Esimerkiksi yöheräily voi kertoa siitä, että makuuhuoneessa jokin ärsyttää hengitysteitä. Pölyä voi kerätä esimerkiksi vanha, pölyinen patja tai kirjapino, jota ei ole siirretty hetkeen. Säännölliset siivouspäivät ovat siis tärkeitä. Joitain astmaatikkoja voivat ärsyttää myös voimakkaat kemikaalit, joten siivousaineet kannattaa valita huolellisesti. Siivoamisen jälkeen kotona voi usein rentoutua ilman astmaoireita ja vaikka nauttia pelaamisesta sivustolla comeon.com kahvikupin äärellä.

Siedätyshoito on hoito, jossa potilasta altistetaan vähitellen allergeeneille sietokyvyn lisäämiseksi. Tämä hoito on tehtävä aina ammattilaisen valvonnassa eli sitä ei pidä yrittää itse. Omalta lääkäriltään voi kysyä tarkempia tietoja siitä, sopiiko hoito itselle ja kuinka se tehdään. Siedätyshoitoa voidaan käyttää 3-5 ikävuodesta alkaen, jos lääkäri niin määrää.

Astman hoito kotikonstein – muista perusasiat

Astman kotihoidossa kannattaa muistaa myös muutama perusasia. Esimerkiksi siitepölyallergia yhdistettynä allergiseen astmaan voi olla vaikeaa astmaatikolle siitepölykaudella. Tällöin siis kannattaa miettiä milloin käy ulkona, pitää tarvittaessa ikkunat kiinni ja esimerkiksi käyttää hengityssuojainta. Lääkäriltään kannattaa myös pyytää tarvittavat allergialääkkeet siitepölykautta varten. Lisäksi kasvot kannattaa pestä ulkona käynnin jälkeen ja pyykit kuivata sisätiloissa.

Liikunta on myös tärkeää, sillä se parantaa keuhkojen toimintakykyä, vähentää rasitusperäisiä hengitystieoireita ja oikean lääkehoidon kanssa estää sairauden etenemistä. Hengittäminen on usein myös entistä helpompaa, kun kunto kasvaa. Varmista kuitenkin lääkäriltäsi, että lääkityksesi sopii liikunnan harrastamiseen.

Astman hoito kotikonstein onnistuu siis monella eri tavalla. Aina täytyy muistaa, että oikeanlainen lääkitys on tärkeintä astman hoidossa. Kotihoitokonstit yhdessä lääkityksen kanssa voivat auttaa vähentämään astmaoireita, jolloin voi lääkärin luvalla esimerkiksi vähentää lääkitystään. Jotkut voivat jopa saada astmaoireet hallintaan niin, että lääkitystä ei enää tarvita. Älä kuitenkaan lopeta lääkitystä itsenäisesti.